Menu

Legfrisebb hírek

Hírek részletesen

turn to zero - klímavédelmi projektjeinkről néhány szóban

A turn to zero ("turn to zero" klímasemlegességi szövetség 2025) alapító tagjaként vállalatunk a működési területén túl is aktívan cselekszik környezetünk védelme érdekében, önkéntes alapon támogatunk számos, magas színvonalú klímavédelmi projekteket. A 2024-re szóló vállalásunknak köszönhetően közel 1 500 tonna széndioxid-kibocsátását gátoljuk meg. Ez a tetemes mennyiség egyenértékű 1 000 dízelmotoros személygépkocsi évi 10 000 kilométeres futása által keletkező károsanyag kibocsájtással.

Az alábbiakban áttekintést nyújtunk arról, hogyan működnek az általunk támogatott projektek, hol valósulnak meg, és milyen hozzáadott értéket teremtenek társadalmunk számára a klímavédelmen túl is.

Az erdészeteknek fákat kell kivágniuk és eladniuk ahhoz, hogy jövedelmet termeljenek. Azonban az erdőkre nem tekinthetünk csupán anyagi javakként, hiszen számos más hasznos célt is szolgálnak. Rohanó világunkban rekreációs helyként, egyben létfontosságú széndioxid-elnyelőként is hasznukat látjuk, jelentős mértékben hozzájárulnak a levegő tisztán tartásához, és védelmet biztosítanak a természeti katasztrófák – árvizek, földcsuszamlások, lavinák – ellen. A Vorarlberg forests as natural CO₂ sinks (Természes széndioxid-megkötés a vorarlbergi erdőkben) projektben a Tree.ly-val karöltve az erdőtulajdonosok számára folyamatos bevételt kínálunk az erdőterületeik gondozásának, újratelepítésének munkálataiért cserébe. A klímavédelmi program részeként a projektben résztvevő gazdák vállalják, hogy legalább 30 évig fenntartanak bizonyos mennyiségű fát az erdészetükben. A projekt erdői Vorarlbergben (Ausztria) találhatók, és 12 000 hektáron terülnek el.

A Complete package for households (Komplett csomag háztartások részére) projekt a Caritasszal és a bécsi Természeti Erőforrás és Élettudományi Egyetemmel együttműködve 5 000 etiópiai háztartás életminőségét javítja. A háztartási csomag két modern sütőt, zöldségvetőmagokat, fapalántákat, és a növényi kultúrák gondozására vonatkozó képzéseket tartalmaz, ezenfelül egy napenergiával működő fényforrást és szintén napenergiával működő WADI ivóvízkezelő-rendszert is biztosít. A projekt céljai világosan meghatározottak: öt év alatt összesen 24 000 tonna CO₂-t kibocsájtását gátolja, és fenntartható módon javítja a helyi lakosok életkörülményeit.

A Pastoral Nomads take Climate Action (Nomád pásztorok éghajlat védelmi projektje) nomád életvitelt folytató mongol családokkal dolgozik együtt a kiemelten fontos biodiverzitás megőrzése érdekében. A cél az ökoszisztéma és ezáltal a széndioxid-felvétel helyreállítása a szabadlegeltetéssel kizsákmányolt területeken. A zöldfelületeken megfigyelhető súlyos degradáció fő okát, a túllegeltetést a föld- és állománygazdálkodás fejlesztésével, a vadonélő fajok és élőhelyek védelmével, valamint alternatív jövedelemforrások biztosításával kezeli a projekt. A kezdeményezés 100 pásztorháztartást támogat, melyek mintegy 70 000 hektár legelőt művelnek meg a mongol hegyvidéken. A projekt ezentúl vadon élő állatfajok és őshonos növények – mint a mongol gazella, a kőszáli kecske, a gímszarvas, a mormota és a szakszaul-erdő – védelmét is erősíti. Az engedélyhez kötött fakitermelés, a facsemeték ültetése és a biodiverzitással kapcsolatos tanulmányok támogatása is részét képezik e sokrétű projektnek.

A Circular Economy Through Plastic Recycling (Műanyag-újrahasznosítás a fenntartható gazdaság keretében) projekt PET-palackok és más műanyaghulladékok újrahasznosítását célozza Romániában. A GreenTech Romania 2003 óta munkálkodik azon, hogy bővítse műanyag-újrahasznosítási kapacitását Buzăuban, Bukaresttől északkeletre. A kezdet kezdetén a vállalkozás évi 12 000 tonna műanyag újrahasznosításával birkózott meg, mára ez a szám meghaladta az évi 100 000 tonnát. A vállalatcsoporttá terebélyesedett GreenTech újrahasznosított PET-pelyheket, PET-pántszalagokat és PET-granulátumokat gyárt. Ezeket az autó- és az építőiparban, illetve higiéniai termékek és szűrők előállításában alkalmazzák. A GreenTech volt az első és egyetlen újrahasznosító vállalat Európában, melyet klímavédelmi projektként hitelesített a Gold Standard (www.goldstandard.org​​​​​​​). A vállalat a fenntartható ipar nagykövetének tekinti magát, és hozzá kíván járulni az óceánok és szárazulatok műanyaghulladék-mentesítéséhez.

Új a Haberkornnál?
Kérjük jelentkezzen be vagy hozzon létre egy új Haberkorn felhasználói fiókot, hogy kapcsolatba léphessen személyes ügyintézőjével.
Kapcsolat

Az Ön személyes kapcsolattartója
Kérjük, jelentkezzen be, hogy közvetlenül személyes kapcsolattartójának írhasson. Szívesen segítünk, amennyiben nincs regisztrálva általános kapcsolattartónkon keresztül.

Kapcsolat
Válasszon termékkörtVissza Bezár
Márkák